Harvasta PK-yrityksestä löytyy tietoturvaohjeistus - se on tarpeeton riski.
PK-yrityksistä löytyy harvemmin ammattimaisesti tehty tietoturvadokumentaatio, tietoturvapolitiikka ja jokaisen työntekijän arkeen jalkautettu tietoturvaohjeistus. Tämä on iso haaste, joka edellyttää toimenpiteitä hallitusten jäseniltä ja yritysten avainhenkilöiltä. Johdon tulee varmistaa, että loppukäyttäjät voivat käyttää toimivia ja turvallisia it-palveluita. Tietoturvaohjeistuksen sisällöstä ja sen jalkauttamisesta vastaa yrityksen toimiva johto. Jokainen työntekijä vastaa siitä, että hän toimii annetun perehdytyksen ja turvallisten käytäntöjen mukaisesti.
Liiketoiminnan digitaalisuusaste, ohjelmistointensiivisyys, virtuaaliset työtavat ja etätyö ovat lisänneet tietoturvan tarvetta voimakkaasti. Hakkerit etsivät verkottuneessa maailmassa vuorokauden ympäri keinoja päästä varastamaan yrityksistä dataa ja kiristämään rahaa murtautumalla esimerkiksi PK-yrityksen tietoverkkoon, palvelimille tai sovelluksiin.
Tärkeiden liiketoimintajärjestelmien, tiedon, laitteiden ja tietoverkkojen suojaamiseen tarvitaan modernia tietoturvateknologiaa, mutta se ei yksin riitä. PK-yrityksissä tarvitaan suurempien organisaatioiden tavoin yhtenäistä politiikkaa ja selkeää ohjeistusta, jotta jokainen osaa noudattaa töissä parhaita turvakäytäntöjä. On tiedettävä miten toimia, jos jotain oikeasti sattuu. On todella tärkeää, että ensimmäiset toimenpiteet suoritetaan uhkaavissa tilanteissa ammattimaisesti ja oikeassa järjestyksessä.
Tietoturvapolitiikan ja selkeän ohjeistuksen laatiminen onnistuu ketterästi, ja varsin edullisesti.
Kartoitus luo tilannekuvaa. Missä on kriittisin data ja miten tärkeimmät sovellukset on suojattu? Miten yrityksessä käsitellään henkilödataa? Seurataanko palomuureista tulevia hälytyksiä, ja mitä niille tehdään? Digimaailmassa pitää palomuurien lisäksi kiinnittää huomiota prosessien ja yhteyksien suojaamiseen sekä käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen päivityksiin.
Arjen ohjeistus tarkoittaa toimintaohjeita, joita jokaisen työntekijän tulee noudattaa. Ajantasainen ja ammattimaisesti laadittu tietoturvapolitiikka ja tietoturvaohjeistus auttavat PK-yrityksiä hallitsemaan tietoturvariskejä tehokkaammin sekä toimimaan suunnitelmallisesti uhkan realisoituessa. Kevyehkö kouluttaminen yleensä riittää, ja hyvin laaditun tietoturvaohjeistuksen päivittäminen sujuu vaivattomasti.
Marko Nousiainen
WeGo Group Oy